Är du proffsfotograf med fullformatskamera så har du helt andra krav än den som bara vill uppdatera hemsidan och använder sin mobiltelefon. Det viktiga är att man förstår sina egna behov för att man skall kunna göra ett intelligent val.
I förberedelserna inför långseglingen ingick att köpa en bättre kamera. Några större ambitioner med mitt fotograferande hade jag inte. En tung systemkamera med många objektiv var inte intressant, eftersom jag visste att det inte skulle bli många bilder tagna med en sådan. Mitt krav var en kamera som kunde fungera för vardagsfotografering, samt för turistfotograferande exempelvis på en safari. Upplösningen skulle vara tillräcklig för att kunna skapa fotoböcker med bilder i A4 storlek.
Jag fick goda råd från en person som är semiprofessionell, och äger kamerautrustning för många tusen kronor. Rekommendation blev en ”Bridge” kamera, Panasonic FZ-150. En bridgekamera är i grunden en kamera med en fast monterad super-zoom som täcker allt från vidvinkel till telezoom. ”Då får Du en kamera som tar bra bilder så länge det finns ljus. Fungerar även på en Safari eftersom Leica zoomen är 600 mm. Skall Du köpa en tele-zoom till en systemkamera med motsvarande prestanda får Du lägga många tusenlappar. Dessutom kommer det att bli en tung utrustning”
En Panasonic FZ-150 inköptes i Las Palmas några dagar innan jag seglade över Atlanten 2011. Kameran användes flitigt under två år. Tyckte den tog alldeles utmärkta bilder och videosnuttar. Inga problem att producera utskrifter i A4 format. Var helnöjd med kameravalet. I november 2013 fick jag mitt första barnbarn. Nu kom kameran fram även när jag inte var på båten. I november och december är det brist på ljus i Sverige, och bilderna blev gryniga (bildbrus) så fort jag skruvade upp ljuskänsligheten (ISO) för att få acceptabla slutartider i vintermörkret.
Efter att läst på, förstod jag att det behövdes en kamera med större bildsensor för att kunna få till bra bilder i mörka miljöer. På Ebay hittade jag en Olympus OM-D systemkamera som fått riktigt bra recensioner. Den har en betydligt större sensor än min Panasonickamera, och tar bra bilder på högre ISO.
Micro 4/3 sensorn är en kompromiss mellan en fullformatsensor och de minsta sensorerna som man normalt hittar på kompaktkameror. Den mindre sensorn gör att objektiven blir betydligt lättare, och billigare jämfört med objektiv till APC-sensor eller fullformat.
Micro 4/3 sensor formatet utvecklades av Olympus och Panasonic. Det betyder att man kan använda ett Panasonic objektiv på en Olympus kamera och vice versa. Det stora urvalet av bra och billiga objektiv har gjort formatet populärt. Kamerorna i M-4/3 formatet är systemkameror med elektronisk sökare istället för spegelreflex. Det betyder att bilden projiceras direkt på sensorn istället för att ta omvägen över en spegel. Resultatet är en mindre och lättare kamera som väger mindre än hälften av en motsvarande fullformats spegelreflex. Just i gruppen spegelösa systemkameror har vi just nu en uppsjö av nyheter. Även om Olympusen är en liten systemkamera, så är den för stor för att alltid ligga i fickan.
Köpte därför en kompaktkamera, Sony RX100 efter att läst några tester. Sonyn är en ”point&shoot” kamera i fickformat med ”stor” 1″ sensor och ett riktigt bra och snabbt Zeiss objektiv med bländare 1.8. Priset är väl tilltaget och kan jämföras med en billig systemkamera. Jag upptäckte snabbt att bilderna med Sonyn blev nästan lika bra som med Olympuskameran. Billiga kompaktkameror har förlorat marknadsandelar. Kamerorna i mobiltelefonen blir bättre och bättre vilket innebär att kameratillverkarna satsar på högkvalitativa kompaktkameror istället. Nu hade jag alltså 3 kameror som tar tillräckligt bra bildkvalitet för mina behov. Hur ser användandet ut i verkligheten?
Panasonic FZ-150, Bridge kamera (5 % av bilderna)
Är utrustad med ett 600 mm objektiv som gör att jag kan ta bra bilder på djur m.m., så länge det finns ljus. Den här kameran är ungefär i storlek med Olympusen, och får bara följa med mig om jag förväntar mig att fotografera djur på lite avstånd, vilket är anledningen att jag valt att behålla den. Sensorstorleken är löjligt liten 1/2/3″ (Samma som en Iphone 3G!) Att bilderna kan bli så bra med en sådan liten sensor är svårt att förstå!
Olympus OM-D, Systemkamera (15 % av bilderna)
Jag har objektiv som täcker 12 mm – 300 mm. Kameran med objektiv är lätta och går ner i en liten kameraväska. Kameran har bäst bildkvalitet av mina kameror. Den här modellen har ett mycket bra fuktskydd vilket kan vara en fördel på sjön. Pga. av sin storlek använder jag den här kameran bara de gånger när jag verkligen bestämmer mig för att gå ut och ”fotografera”. När jag är i ”fotograf mode” är jag inget bra resesällskap och Vickie tröttnar fort!
Sony RX-100, (80 % av bilderna)
Täcker ett zoom omfång 28-100 mm och går ner i fickan på shortsen. Den ”stora sensorn” (1″) tillsammans med ett snabbt objektiv (1,8) gör att jag kan ta bilder även i mörka miljöer med befintligt ljus. Kameran tar bilder med hög kvalitet. Skulle vilja påstå 90% av vad Olympus kameran presterar.
Eftersom kameran alltid finns i min ficka så tar jag det stora flertalet av bilderna med Sonyn. Av den anledningen har den här kameran tagit några av mina bästa bilder! Utan tvekan är detta min favoritkamera.
Några tips när Du skall välja kamera:
-Försök förstå Dina behov innan Du funderar på vilken kamera Du skall välja. Många använder en kamera som vida överstiger kunnande och intresse, vilket gör det hela onödigt dyrt, medan andra förlitar sig på mobiltelefonen eller en billig kompaktkamera och blir besviken på kvalitén när de printar ut bilden i större skala.
-Bra objektiv är A och O oavsett typ av kamera. Det är en av anledningarna varför en Panasonic FZ-150 tar mycket bättre bilder jämfört med en Iphone 3GS trots samma sensorstorlek. FZ-150 kommer med ett Leica objektiv.
-Ett snabbt objektiv som släpper in mycket ljus, är bra när Du tar bilder i mörka miljöer. Bländare under 2.0 kan anses som ett snabbt objektiv.
-Ju större sensor, ju bättre blir kameran på att ta bilder utan blixt i mörka miljöer. Större sensor ökar även kamerans förmåga att urskilja detaljer i en bild med ljusa och mörka partier. (sol/skugga). -Sensor storlek och upplösning är två olika saker. Om du bara tittar på bilderna i datorn behöver Du inte fundera på upplösning. Alla kameror har tillräcklig upplösning för datorskärmen. -Med 12 megapixlars upplösning kan Du skriva ut A3 storlek med bra kvalitet vilket är tillräckligt för de flesta fotografers behov.
-Hög upplösning betyder inte med automatik bättre bildkvalitet. Oftast är det faktiskt tvärtom om man inte köper en riktigt dyr proffskamera. Det är tekniskt svårare att få bra bildkvalitet om sensorn är liten och upplösningen hög. Att det förekommer 36 megapixels upplösning på mobiltelefon kameror, eller billiga kompaktkameror är marknadsföring för okunniga konsumenter.
-Gillar du att fotografera, välj en kamera som kan fotografera i RAW format, och har möjlighet för att fotografera med halvautomatik. RAW formatet ger större möjligheter att rädda ”misslyckade” bilder i när du jobbar med dem i datorn. Om du inte vill jobba med bilderna i datorn så kommer du långt med JPEG. De bästa kamerorna producerar utmärkt resultat i JPEG.
-Läs tester! Så fort en ny kamera kommer på marknaden så testas den på Bloggar och av foto tidningar värden över. Det är få produkter som är så grundligt testade som kameror. Sök exempelvis ”Sony RX100 och review” och Du har läsning för många timmar. Sedan är det bara att jämföra och försöka sålla i informationen, som ibland är färgad av en eller annan anledning. Eftersom det finns så många tester så får man ändå en rättvisande bild om man jämför resultaten.
-Blocket, Tradera och Ebay är utmärkta ställen att shoppa om man vill ha en bra kamera till bra pris. Inte ovanligt att en kamera sjunker med 50 % efter ett år, eftersom det finns gott om foto- nördar som måste ha det senaste. Du kan ofta köpa en begagnad kvalitetskamera med mycket bra prestanda till mindre pengar än en ny kompakt kamera.
Några erfarenheter:
- Den bästa kameran är den du har med dig och använder oavsett märke, prestanda. I mitt fall råkar det vara Sony RX100 eftersom den får plats i fickan på shortsen och alltid finns med. Även en bild med den 5 år gamla mobiltelefonen, är bättre än ingen bild!
- Ju fler bilder du tar, desto bättre fotograf blir du. En ny, bättre kamera ger inte med automatik bättre bilder.
- Fotograferandet kan bli en kul hobby när man långseglar.
- Det är väldigt sällan man har behov av ett teleobjektiv. Med en normal zoom 28-100 mm täcker man 90 % av fotograferandet.
- Kraven på kameran ökar snabbt om man fotograferar mycket.
- En liten kamera är mindre intressant att stjäla, och kan lättare gömmas undan när den inte används. Med en systemkamera för några 10.000 kronor hängandes på magen, så blir du lätt en måltavla för dem med oärliga avsikter.
- En liten kamera uppfattas som ett mindre hot av omgivningen, och man kommer närmare folket när man fotograferar. Siktar jag mot någon med Sony kameran så ler man. Använder jag de andra större kamerorna så är man oftast mer reserverade.
/Roland Olsson på Bella Luna