Uppdatering av späckhuggarna längs Spanien och Portugals kuster

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
16 juli, 2023
Bakåtpil

Här kan du läsa första texten om späckhuggare

Forskarna inom organisationen CIRCE har studerat späckhuggarna i området kring Gibraltar under vårmånaderna i många år. Men under juni har forskarna ägnat sig åt andra havslevande djur som sökt sig till området, som delfiner och valar. Så när juni kom så hade de bara svaga aningar om vad späckhuggarna skulle göra. Anledningen till att späckhuggarnas vanor ändras i juni är att tonfisken då går in i Medelhavet och späckhuggarna får leta mer efter föda. ”Späckhuggarna kommer röra sig i större cirklar än tidigare på sin jakt efter föda i juni”, trodde Renauld de Stephanis. Och så blev det, späckhuggarna rörde sig över hela området mellan Algarvekusten, Gibraltar och Tanger. Sen i slutet av juni började några späckhuggare simma upp längs Portugals kust med en fart av 0,6 till 2 knop. De beräknas komma till Galicien första eller andra veckan i juni. Tidigare år har de stannat i området till september/oktober, så vi får anta att de gör så även i år. Några späckhuggare av den aggressiva sorten finns fortfarande kvar i Gibraltar-området.

Råden är fortfarande att segla så nära kusten som möjligt – eller långt från land. Det är känt att späckhuggarna rör sig på 30 – 120 meters djup, så för kustnära segling gäller alltså fortfarande att hålla sig innanför 20-meters kurvan. Tänker man segla längre ut från land, är det alltså bra att ha minst 150 meter under kölen. Men inom området Algarve, Gibraltar och Tanger gäller att alltid gå längs kusterna, det är aldrig säkert att segla på djupare vatten här.

Se mer information på orcas.pt och Orcinus-appen.

Uppdatering följer.

Vi i Randivåg är i Galicien och vi har noga följt späckhuggarnas väg. Nu när de beräknas komma hit till Galicien om endast några dagar seglar vi vidare mot nordkusten på Spanien. Vi räknar med att korsa Biscaya om någon vecka och väljer då att starta en bit in på nordkusten, där det är mindre risk att träffa på späckhuggare. Anledningen till att vi inte seglat norr ut tidigare är att vi haft en envis nordanvind under lång tid. Men nu ser det ut att bli – från vår synvinkel – bättre vindar.

La Coruna den 2 juli 2023
Lisa Köhler
s/y Randivåg