SKEPPSBRUTNA

Skrivet av
Gunnar Bulukin
Datum
20 april, 2019
Bakåtpil

detta är saxat ut Tina Princess egen hemsida. https://tinaprincess.com/

Skeppsbrutna

Tyvärr får vi meddela att vi i morse den 19 April tvingades lämna vår ögonsten Tina Princess ganska exakt mellan Kap Verde och Kanarieöarna. Händelseförloppet var att vi seglade bidevind i ca 25 knops vind och ca 2,5m vågor vid 1900 tiden igår kväll och plötsligt hörde och kände vi en stöt som nästan stannade upp vår 24 tons HR49. Direkt efter slutade autopiloten att fungera och det visade sig att autopilot fästet i skrovet brutits av. Efter demontering av autopiloten visade det sig att styrningen helt slutat att fungera. Båten lydde inte rodret och styrde i snäva cirklar. Jag misstänker att roderbladets infästning till roderaxeln brutits av. Efter diverse rådslag bestämde vi oss för att aktivera vår Epirb. MRCC Kanarieöarna skickade ett SAR flyg och det bestämdes att ett handelsfartyg ca 100 nm från vår position skulle hämta upp oss och att båten skulle lämnas åt sitt öde. I morse blev vi så upphämtade efter en ganska dramatisk insats som varade
två timmar. Vi är nu passagerare i en hytt på mv Monte Laura som ankommer Ribeira i Galicien om ca sex dagar. I princip har vi endast pass, plånböcker, lite dator prylar och de kläder vi har på oss. Ett tråkigt slut på ett femårigt äventyr. Huvudsaken är givetvis att vi är välbehållna från en mycket otäck upplevelse. Vi blir mycket väl omhändertagna av hela besättningen på fartyget med god mat och bra träning på Spanska.

Vi har dåligt med möjlighet att kommunicera förutom via satellit så mer information följer när vi kommit fram till Galicien.

Peter och Eva

//Gunnar