Möte i JRSK avseglargrupp den 9 mars 2017. Anteckningar av Kalle Esbo, med reservation för att detta är hur jag uppfattade det som sades.
Diskussionen koncentrerades till att ordna internet och e-post i båten.
Behov av internet och e-post
Som inledning bör man fundera över vilket behov av internet och e-post man anser sig ha.
Det mest grundläggande behovet som alla vittnade om är att kunna ta emot information om väder. Det mest data-effektiva sättet torde vara att ta hem gribfiler. Gribfiler är små och alla lösningar som diskuterats räcker för att få hem dem.
För röstsamtal krävs antingen mer datakraft, eller ett vanligt telefonabonnemang. Gratisappar för att prata via wifi sparar mycket pengar, men det förutsätter datatrafik.
Internet i övrigt i båten kan förstås användas för allt annat liksom hemma, men kräver då oftast betydligt högre hastigheter och datamängder än för ovanstående. Det utesluter rimligen satellittrafik på grund av kostnaden.
Troligen är 3G/4G/5G det som ger snabbast uppkoppling och bör fungera bäst för all användning så länge det finns täckning, men det kräver ett abonnemang som förstås kostar. Tidigare rekommenderades att skaffa lokala sim-kort med förbetald datamängd. Inom EU kan man sannolikt behålla ett svenskt abonnemang eftersom roamingavgifterna skall försvinna helt från den 15 juni 2017. Det verkar råda lite olika uppfattningar om det innebär precis samma kostnad som i Sverige, eller om det finns någon begränsning eller fördyring. Kontrollera med teleoperatören. Sannolikt blir det dock väsentligt mycket billigare än tidigare.
Olika sätt att få in internet i båten
Det finns i huvudsak fyra olika sätt att få tillgång till internet i båten:
Lokala wifi
Lokala wifi finns i många hamnar och i övrigt ofta i barer, caféer och på McDonalds eller liknande. Genom att betala hamnavgiften, köpa en kaffe eller en öl får man tillgång till inloggningsuppgifter och kan sedan utnyttja wifi även från båten om den ligger tillräckligt nära. Detta är sannolikt den billigast möjligheten att få internet, men kvaliteten och snabbheten kan vara mycket dålig beroende på olika faktorer. Placeringen av accesspunkten, avståndet, antalet användare, åldern på tekniken och effekten påverkar alla och brukar ofta bidra till att dra ner hastigheten. Se nedan för olika sätt för att förbättra effekten. De uppenbara fördelarna är att datamängden är obegränsad och kostnaden låg eller ingen alls.
3G/4G/5G
3G och efterföljande generationer är samma som mobiltelefonnätverk. De fungerar genom mobilmaster utspridda över snart sagt hela världen som det gäller att vara tillräckligt nära för att få täckning av. Genom dessa får man tillgång till mobilt bredband, liksom även vanlig mobiltelefoni om man vill ha det. Tillgången kräver som vanligt ett abonnemang hos en teleoperatör där det ofta kan löna sig att skaffa ett lokalt abonnemang med förbetald viss surfmängd. Se dock ovan angående roamingkostnader inom EU. För att fånga upp signalen och få in internet i båten måste man ha en 3G/4G/5G antenn, om man inte nöjer sig med de inbyggda som finns i bland annat telefoner. Det är sannolikt otillräckligt i många ankarvikar och utanför tätbebyggda områden, medan en antenn som förstärker upphämtningen av signalen kan ge avsevärt bättre täckning, troligen flera tiotals sjömil.
En variant av detta är att ta med sig utrustning för mobilt bredband som kan har i hemmet eller sommarstugan. Det saknar dock oftast möjlighet till extern antenn.
Satellit
Genom olika satellittelefoner, och specialvarianten Iridium Go, se mer nedan, upprättas kontakt med satelliter som sedan vidarebefordrar signalen till vanliga telenät. I princip är det samma sak som 3G-nät, men istället för mobilmaster på jorden använder man sig av satelliter. Olika företag som erbjuder detta är Inmarsat och Iridium som har sina egna satelliter. Inmarsat verkar främst vara inriktade på handelssjöfart medan Iridium snarare riktar sig mot amatöranvändare som långseglare. Fördelen är att täckningen är världsomspännande och oberoende av kontakt med land, vilket ju är bra vid oceanpassager. Nackdelen är att det är väldigt dyrt och långsamt. Via satellit kan man troligen som bäst förvänta sig att plocka hem väderinformation och kortare textkommunikation ungefär som sms.
Via Iridiums hemsida kan man skicka gratis kortare textmeddelanden till den som har en satellittelefon.
Kortvågsradio
Kortvågsradio är ett ämne som engagerar många på olika sätt. De som har en sådan radio och använder den är ofta mycket nöjda och tycker att de tekniska utmaningarna som onekligen finns antingen inte är så stora eller en krydda i vardagen. De som inte har en kortvågsradio skräms nog ofta av dels investeringskostnaden, som verkar vara minst 20 000 kr, dels av kraven på tekniskt kunnande och engagemang som verkar vara en förutsättning.
Fördelarna med kortvåg är främst att när radion väl är installerad är det i princip gratis att använda den för röst och datakommunikation, samt att det ger möjlighet att kommunicera med många samtidigt i så kallade radionätverk, vilket ger mycket nyttig information om allt från väder till på vilken strand nästa grillkväll äger rum. Vidare fungerar kortvågsradion över hela jordklotet. Ett exempel på nätverk är 14 325 Mhz där många svenskar deltar. För de som planerar att segla genom Panamakanalen och vidare i söderhavet verkar det vara det främsta och kanske enda verkligt användbara kommunikationsmedlet på grund av avstånden och relativa avsaknaden av 3G, wifi etc.
Till en kortvågsradio kan man ansluta någon form av modem, antingen ett pactor eller via ett särskilt ljudkort i en dator, vilket medger gratis datakommunikation även ute på en ocean. Det räcker för att hämta hem väder information och lämna kortare e-postmeddelanden, men knappast för någon tyngre internettrafik.
Antenner
Den svaga länken i kommunikationen som vi kan påverka är oftast antennen. Genom att skaffa en bra antenn gör man vad som rimligen kan göras för att optimera sina förutsättningar för internetkommunikation.
Antenner är känsliga för salt och smuts som om det kommer på fel ställe kan orsaka kraftigt försämrad funktion på grund av att de olika delarna av antennen inte isoleras på rätt sätt från varandra. Tejpa alla kontakter för att skydda dem. Vulktejp med eltejp utanför för att skydda vulktejpen rekommenderas varmt. Färg på tejpen kan man välja efter smak och känsla.
Placeringen av antennen får olika effekt. En hög placering kan leda till försämrad kontakt inne i en hamn eftersom signalen liksom ”skjuter över” de accesspunkter man vill nå. I andra situationer borde en så hög placering som möjligt vara bra, förutsatt att kabeln som måste ner i båten kan dras på ett bra sätt och inte blir onödigt lång. Detta gäller i synnerhet för koaxialkablar eftersom en lång sådan innebär väsentliga förluster i effekt. Antenner kan placeras på spridaren men se upp med avskärmning av masten. Placera i så fall så långt ut från masten som möjligt.
Man kan inte ha samma antenn för 3G och wifi eftersom de fungerar på helt olika frekvensband. Det finns vissa kombinerade versioner, men med sedvanlig nedsatt funktion för kombinationslösningar.
WiFi- och 3G/4G/5G-förstärkning
För att förbättra möjligheterna att fånga upp wifi-signaler behöver man en aktiv antenn av något slag. Kallas accesspunkt, wifi-förstärkare etc. Behöver en antenn och en nätverkskabel som dras in i båten från antennen. Oftast får antennen sin strömförsörjning genom nätverkskabeln också. Till nätverkskabeln inne båten ansluter man en router som kan ge ett eget trådlöst nätverk i båten, precis som hemma. En variant är att antennen är ihopmonterad med en trådlös router som alltihop sitter placerat i masten och som ger ett trådlöst nätverk direkt därifrån. Då behövs enbart strömförsörjning på något sätt.
Några lösningar:
Bullet. (http://www.radiolabs.com/products/wireless/bullet-omni8-kit.php) Väletablerad aktiv antenn som ansluts till router inne i båten eller sitter direkt ihop med en router. Kostar inklusive antenn omkring 3000 kr. Finns i plast eller aluminium. Monteras lämpligen på en spridare.
Yachtrouter micro från Locomarine. (www.yachtrouter.com En lite större lösning än Bullet eftersom den förutom den aktiva antennen även omfattar en trådlös router av mycket robust utförande för marinmiljö. Ger ett gediget intryck och är en kombinerad apparat för både wifi och 3G/4G (Men inte 5G). Kostar dock 12 000 kr.
Wirie (www.thewirie.com) är en liknande produkt som kan köpas från USA för omkring 900 USD inklusive frakt, som skall vara tillverkad särskilt för segelbåtsbruk och därför är robust konstruerad.
En dovadorouter (www.dovado.com) kan köpas för under 800 kr hos till exempel Kjell& Co. Den lite dyrare storasystern rekommenderas dock för bättre effekt. En sådan router kan ta emot både 3G och wifi, men kräver en extern antenn.
Aktiva antenner finns även i små billigare versioner som ansluts med USB direkt till en dator.
Som alternativ kan man ha en riktantenn, en platt fyrkantig antenn som riktas direkt mot källan. Fungerar ibland bättre, särskilt i hamnar med många andra antenner där det gäller att i konkurrens med andra skaffa sig bästa kontakten med hamnens accesspunkt.
Skogen av master i en hamn kan minska mottagningen av wifi-signalen väsentligt. I de fallen kan de bli bättre funktion genom att försöka ansluta till ett mer avlägset wifi som inte används av ås många och som ligger i en annan riktning.
Karibien
Franska öar skall ha samma förutsättningar som EU i övrigt, således troligen inga roamingkostnader för att använda svenska mobilkort.
Lokala 3G/4G telefonkort fungerar bra. Det finns en del bolag som fungerar på flera öar. En ledtråd kan vara de som har nordamerikanska riktnummer. Vissa bolag ger gratis surf på vissa platser, till exempel stränder. Ungefär som Telias wifi-zoner i Sverige.
Iridium Go
Till skillnad från en satellittelefon är en Iridium Go snarare en satellitkopplad router med särskilt abonnemang. De kostar runt 10 000 kr och ungefär 1000 kr i månaden när den används, men erbjuder då obegränsad datamängd, dock i hastighet ungefär som i början av 1980-talet. I praktiken borde det fungera bra för kortare e-postmeddelanden och gribfiler, särskilt med tanke på att man bör ha gott om tid på sig ute på långsegling. Förutsätter en extern antenn vilket innebär att den inte kan tas med i livflotten den dag det kan vara aktuellt.
Trick angående abonnemangen: Tag med många simkort och starta ett nytt simkort istället för att återaktivera en gammalt efter att ha pausat abonnemanget, eftersom det är mycket dyrt att återuppväcka det.
Annika på Cordland är duktig på abonnemang till satelittelefoner.
Enligt uppgift skall ett nytt snabbare iridiumnät lanseras, men troligen först om ett år.
För att uppdatera en blogg kan man skicka ett mail till sin hemsida.