Klubbmöte den 4 sep.

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
7 september, 2019
Bakåtpil

Inger och Anna lämnar följande redovisning för klubbkvällen

Samlingsplatsen var som vanligt Oscars lunchrestaurang på Redegatan. Knappt 50 medemmar kom, flera nya medlemmar presenterade sig, tror det var 4 båtar och efter mat och dryck började kvällens tema.

Vi hade besök av Seldén Mast. Säljaren Mats Uno Fredriksson presenterade företaget och den tekniska utvecklingen. Egna varumärken är Seldèn och Furlex. Det är ett världsomspännande företag med över 50% av hela marknaden. Omkring 10% av omsättningen sker i Sverige.

Sen kom vi till det tekniska. Per Wretling är beräkningsingenjör. Han hade en hel del att berätta om hur man beräknar laster. Företaget har över 17000 riggar i sin databas, det finns en gedigen erfarenhet. Båtens rätande moment, dvs vid vilken last den välter, är utgångspunkt för beräkningarna. Långfärdsbåtar med full utrustning kan kräva kraftigare rigg. Utmattning är det som knäcker riggar. Inspektera varje år. En rekommendation är att byta wire efter 20 000 NM, själva masten efter 40 000 NM. Hur hårt båten har använts är en viktig variabel.

Det är mycket viktigt med rätt riggspänning. Lävantet ska inte ”slänga” förrän tidigast vid 20 graders krängning. Vi hann inte gå genom tumstocksmetoden men den är ett enkelt sätt att mäta riggspänning med hjälp av tumstock, tejp och ett skjutmått.

Läs Seldéns instruktionsbok Råd och tips. Denna och mycket mer information och bra tips finns på deras hemsida.

Klubbmästarna hittade en kvarglömd hörapparat efter mötet. Om någon av våra medlemmar har glömt den, går det bra att hämta den på restaurangen.

Tack för en trevlig och informativ kväll!

Hans

webbredaktör