JRSK klubbkväll 7 oktober 2015 Folkligt-fullsatt- festligt- igen

Skrivet av
Gunnar Bulukin
Datum
14 oktober, 2015
Bakåtpil

klubbmöte20151007

Denna onsdagkväll sattes nytt rekord, vi var drygt 70 medlemmar som tog vägen till klubbmöte på Norra Gubberogatan. Intresset stort inte bara från medlemmar på plats utan också de som befinner sig på sina båtar någonstans i världen.
Kvällens tema var mat och förvaring, och lättlagad mat ombord. Vem vill vara hungrig när man är ute och seglar?
Ordförande Nils inledde med att be nya medlemmar att presentera sig. Dessa reste sig på mötet: Magnus Lundblad och Lotta Björklund från Bua, Tobias och Malin Nicander från Marstrand, Roger och Cecilia Magnusson från Öckerö, Joachim Lorensson med sällskap (missade tyvärr kvinnans namn) från Stenungsund, Stig Eriksson från Orust. Sen var det ytterligare ett par där undertecknad tyvärr missade namnen.
Tillväxten i föreningen är god. Nils påminde om att hans kontor börjar bli i minsta laget som klubblokal, även om vi är duktiga på att tränga ihop oss. Kan någon medlem kan tipsa om en billig eller gratis lokal som vi kan låna? Ordförande klargjorde också ett behov av ytterligare Klubbmästare. Finns intresse hör av Dig!
Eva Andreasson och Ulla Sjöstedt bjöd in till nästa möte med tjejsektionen 18 november, och påminde om att det är viktigt att ha korrekta uppgifter på hemsidan så mailen kommer till rätt person.
Nu till maten!
Vi hade besök av Joan som demonstrerade och sålde Tupperwareprodukter, både vanliga burkar och en massa speciella tillbehör. Hon hade bl a en liten ”snurra” som var en ägghackare, hon liknade den med snurran till båten. Tupperware säljs fortfarande bara via deras konsulenter.
Birgitta Prison hade med sin tryckkokare, och visade hur man gör när man gör egna konserver. Tillaga maten, konservera i glasburkar med klicklock. Förvärm burkarna med löst påsatt lock i 10 min, koka sen med tryck 30 min. En silikongrytlapp kan vara bra att ha tillhanda. Dra åt locken och låt burkarna kallna. När locket ”klickar” så är konserven klar. Stuva gärna burkarna med bubbelplast emellan. Ha med ett handikappredskap för att öppna burkarna, locken kan sitta stenhårt.
Många delade med sig av tips om hur vi kan hantera mat ombord.
Eva- köp ett antal lika gamla paprikor, lägg dem på olika förvaringsställen och se var de håller sig längst.
Pia- lök och potatis trivs inte ihop. Lägg dem tillsammans så bromsas utvecklingen för båda, använd gärna tidningspapper runt och emellan.
Om ägg- köp ägg som inte har varit i kylskåp, då kan de förvaras länge utanför kylen. Äggen förvaras i rumstemperatur i äggbehållare med små borrade hål. Äggen vänds med regelbundenhet ca en gång i veckan för att gulan ska kvarstanna i vitan och inte rymma ut i skalkanten.
Om nattamat- snabbmat för översegling- ha en termos med varmvatten och sen nescafé /snabbte. Nescafé Redcups finns i alla länder. Förbered mat, hacka grönsaker till sallad, bre mackor. Det är också viktigt med vatten, citat: ”om du inte är pinknödig så har du druckit för lite”.
Vacuumpacka själv, Home Backaplan har ett bra erbjudande om en maskin för 399 kr, gäller tom 30/10. Köp lite av en sorts mat först, smaka av och köp mera om det var gott. Tesco i UK och Karstad i Kiel har stort urval av goda konserver.
Fråga andra långseglare som har varit i området dit du har tänkt dig- vad finns att få tag på, prisnivåer.
Bra att ha med: Kryddor t ex dillfrö, saffran, glöggkryddor. Se till att kylen är nyservad innan en långresa påbörjas.
Kommande händelser i JRSK: 20 oktober klubbkväll på Albatross segel (fulltecknad), 18 november tjejsektionen, 20 november klubbkväll
Webbsidor: www.likeland.co.uk, tips på förvaringspåsar för lök, potatis mm. Tipset härrör från segelbåten Nannys besättning som har startat sin längesegling och är i Portugal nu.
www.tupperware.se