Rigg

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
7 december, 2016
Bakåtpil

Viktiga delar, som jag tycker bör finnas ombord på alla långseglingsbåtar, är STA-LOK eller Norseman ändstycken. Med hjälp av dessa kan man reparera vant eller tillverka nya utan hjälp från en riggverkstad.

Det är inte speciellt svårt att använda dem, det kan vem som helst klara av. Jag har t.ex. själv monterat isolatorer på akterstaget. Det var bra träning får då fick jag utföra operationen 4 gånger.
Unicorn, Sta-LockÄndstyckena finns i många olika utföranden. Vilken typ man behöver beror på den egna riggen. Vi har den typ med en ögla i ändan. De kan också användas flera gånger om man bara byter kil.

Allra störst nytta av våra STA-LOK terminaler har vi haft i Bahamas. Där gick förstaget av alldeles under pressningen i masttoppen. Vi hade 800 sjömil att segla till Fort Lauderdale, som var närmsta ställe där hjälp fanns att få. Vi tog ner förstaget och kapade bort motsvarande längden på en vantskruv. Efter det satte vi dit ett nytt ändstycke. Sedan upp med hela paketet igen. Vantskruven satte vi nere i däck som kompensation för den bit vi kapat. Vi kunde sedan utan vidare problem fortsätta till USA.

Väl där bytte vi förstag och rullsystem till en ny Seldén 300S.

  • Gissa vad som finns i det systemet. Jo just en STA-LOK terminal i botten för att förstaget skall kunna kapas till rätt längd.

Vi behövde inte ens ta hjälp av någon riggare utan utförde hela monteringen av rulle och stag själva.

Terminaler skall finnas för alla vantdiametrar som båten har. Vi behöver för 6 resp.8 mm. Våra vant är fästa till masten via T-stycken och därför har vi just T-stycken med gaffel som reserv. Då kan vi reparera vant vid behov. Just det behövde vi göra när vårt D-2 stag gav upp på väg från Haiti till Dominikanska republiken. Här var vi också långt från extern hjälp, det fanns inte att få förrän vi kom till US Virgin Islands.

Förutom terminaler och T-stycken har vi ett gott förråd av riggbultar, toggles, schacklar, saxpinnar och vantskruvar på reserv. Med hjälp av dessa delar kan vi alltid känna oss trygga med att kunna åtminstone nödreparera riggen. Naturligtvis under förutsättning att masten inte ramlat ned.

För den som vill läsa mer om förstagshaveriet går det bra att läsa om det på följande länk.

www.sailunicorn.com Läs logg nr. 12 från 2010.

Håkan Börjesson