Vädersupport över Atlanten

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
16 juli, 2021
Kategori
Bakåtpil
SeaQwest på väg mot Brasilien i härlig undanvind!
Sea Winds nuvarande position (2021-07-16)

Att korsa Atlanten idag är inte så märkvärdigt och det blir allt vanligare…
Men när du sitter ensam där ute och är begränsad till att plocka ner gribfiler över närområdet via kortvågsradio kan det vara skönt att få support med mer övergripande prognoser hemifrån.

När vi (seaQwest) gjorde vår crossing från Cap Verde till Brasilien i januari 2010 hade vi Lasse Hellman från Sea Wind som daglig vädersupport. Varje dag fick vi ett email via Winlink med allmän beskriving av vädret och framförallt vid vilken latitud det verkade bäst att korsa ekvatorn. Vi var 3 svenska båtar (seaQwest, Kairos & Miss Blue) som lämnade Mindelo samtidigt och det verkar som vi fick de bästa råden då vi anlände till Fernado de Noronha flera dagar före de andra efter 12 dagar och bara ett dygns motorgång.

Och nu är det ”pay back time”!

Sea Wind lämnade Gambia 26 Juni och vi fick en förfrågan om support förbi ekvatorn. Funkade utmärkt till 4 Juli då deras Tuner strulade så de inte kunde sända eller ta emot email.

Nu visade det sig att de hade en Garmin InReach enhet ombord som uppdaterar deras position varje timme och där det finns ett begränsat utrymme för SMS meddelanden. Tekniken går framåt!

Så supporten kan nu fortsätta på deras resa mot Rio De Janeiro.

Vi kan varmt rekommendera denna form av kompisnavigering som både är trevlig och ger trygghet. Att idag ha någon form av satelitbaserad kommunikation ombord känns som en självklarhet och InReach från Garmin verkar vara ett utmärkt komplement till kortvågen. Kolla gärna in på länken i texten ovan.

Har ni liknande upplevelser från långa etapper så skicka gärna in en artikel till webben/Varvet!

Hälsningar

Bosse (fd skipper seaQwest, numera webredaktör)