Segel

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
7 december, 2016
Bakåtpil

Det har nu hunnit gå ett helt år sedan vi var mitt i funderingarna kring vilken polsk segelmakare vi skulle välja, vilken typ av segel, vilken segelduk mm.

Ganska komplicerade och omfattande funderingar och forskning om resultatet ska bli optimalt och samtidigt kostnaden bli rimlig. Vi höll på i flera månader för att komma fram till vilken typ av segel vi ville ha, sedan ett antal besök i Gdansk under vintern och våren, för att följa upp och ha fortlöpande kontakt med segelmakaren.

För den av er som inte minns eller läste artikeln förra året, så har vi en Prout 50 Quasar, en 50 fots cruising katamaran från 1980, hemseglad från Florida 2010 och med gula segel fram till segelbytet. Tråkigt nog har vi inte någonstans i världen hittat gula segel i de kvalitéer och vikter som behövs för vår katamaran.

Inledningsvis under segelbeställningsprocessen, fick vi inrikta oss mot vita segel , fast med gula UV-skydd. Sedan började vi fundera över alternativen, och kom fram tilll att ett kul alternativ vore ju om vi om vi istället för gulfärgade segel, fick klistrat eller målat på bilder på seglen, för att göra dem lite personligare och roligare än bara vita.

Theresa Marie

Resultatet syns på detta fotot, taget utanför köpenhamn sommaren 2016.

5 Tollysommar 2016

Resultatet syns på detta fotot, taget utanför köpenhamn sommaren 2016.

Samtidigt som vi diskuterade katamaransegel med segelmakaren, beslutade vi tillsammans med vår son Tommie, att även köpa segel till hans segelskuta, en 50 fots Colin Archer typ byggd 1924, fast med bermudarigg. Den har varit familjens segelskuta sedan 1996, tills Tommie tog över den för 3 år sedan, för att bo i och segla med. Dessa segel skulle vara röda, betydligt tyngre och av en helt annan kvalitet än vad katamaranseglen var. Contenderduk med vikter var från 510g/m2 ner till 390g/m2 beroende på vilket av de 5 seglen det var, alltså betydligt tyngre och kraftigare än katamaranseglen, men så är det ju en segelskuta som inte heller kränger nästan något i hård vind. Förseglen blev fishboneskurna, för att fördela belastningen bättre och för att det ser snyggt och traditionellt ut.

Nåväl, vilket blev nu valet av segelmakare?

Vi besökte 4 olika segelmakare före jul 2015, varav vi bedömde att 3 stycken hade kompetensen och kapaciteten att kunna leverera segel i den kvalitet och storlek som vi önskade.

Sail Service, Narwal och Apollo Sail var de tre som vi slutligen valde mellan.

Vi hade ju två helt olika uppsättningar segel som vi skulle ha, där skutseglen ju var ganska traditionella och inte särskilt komplicerade. Katamaranseglen däremot la vi ganska mycket tid, forskning och diskussion på, för att få dem så perfekta som möjligt, eftersom vi insåg att det förmodligen är enda gången vi köper nya segel…och som ska kunna tåla alla väder-och vindförhållanden vart vi än seglar.

Triradialskurna Dimension Polyant Hydranet Radial, mellan 393-433g/m2 blev det.

Lösfotad stor med två singleline rev och ett stormrev med 433 duk, dogbones för att lätt kunna haka fast revet, Rutgersson 1540 travare och Blue Streak fasade lattor, samt diverse andra små detaljer, tillsammans med bilderna på alla segel, gjorde att det i slutänden kändes kvalitetsmässigt och ekonomisk väldigt bra att ha sytt seglen hos den segelmakare vi valde.

Valet föll på Apollo Sails och orsaken är följande:

Sail Service är så vitt vi vet den största segelmakaren i Gdansk, med leveranser till flera svenska segelmakare. Där fick vi bara tala mad en säljare och aldrig med segelmakaren själv, möjligen beroende på att segelmakeriet var för stort, vad vet jag. Vi ville dock kunna ha direktkontakt med den som sydde seglen för att enkelt kunna diskutera detaljer, varför vi valde bort dem.

Hos Narwal satt vi och pratade med segelmakaren själv, en vad vi kunde bedöma mycket kompetent, mild och trevlig man som hållit på länge, där dock segelmakeriet låg lite avsides och var lite svårt att hitta. Han skulle dock säkert kunna ha gjort ett mycket bra jobb.

Apollo Sails är ett rent familjeföretag med mer är 30 års erfarenhet som segelmakare. Pappan Waldemar är mer inriktad mot traditionssegel och tog hand om skutseglen, medan sonen Bartosz har hand om de modernare seglen. De hade precis flyttat till ett helt nytt och stort loft när vi besökte dem första gången, och både loftet och det välkomnande och personliga mötet, tillsammans med professionaliteten hos dem, fick oss att fastna för dem. De har ett antal duktiga hantverkare anställda hos sig.

När vi efter segelmakarbesöken satt på hotellrummet och jämförde intrycken och de offerter vi fått från de olika segelmakarna, konstaterade vi att förutom den mycket positiva uppfattning vi fått av Apollo Sail, de också låg ekonomiskt bäst till.

Hur fungerade då seglen under föregående sommar?

Jag hade gjort all mallning och mätning själv inför beställningen, så jag hoppades bara att jag inte gjort några onödigt misstag.

De röda traditionsseglen på skutan fungerade helt perfekt, rätt skurna och passade utan problem. De nysydda stor-och mesansegelkapellen var lite väl stora runt seglen och skulle behöva sys om lite, något som Apollo Sails direkt sa sig kunna fixa.

Katamaranseglen fungerade i stort sett perfekt…förutom att de nya high tech travarna med rullar bottnade i likrännan, så hjulen fyllde ingen funktion. Samtidigt satt fästet för storfallet på nya headboarden så långt ut från masten, att fallet drogs snett mot masten uppe i toppen och hindrade då segletatt spännas upp helt. En av bilderna på genuan släppte också i limningen på en del ställen.

Ovanstående missar tog Apollo direkt på sig och vi ska nu skicka storseglet, genuan och skutkapellen tillbaka till dem på deras bekostnad, för att få allt åtgärdat.

Den inställningen hos Apollo Sails, att de utan diskussioner ser till att fixa till fel utan kostnad är guld värt, särskilt som det ju annars blir lite problem när de inte finns i närheten.

Har du frågor gällande ovanstående så kan jag svara så gott det går.

Rolf Dahlberg

S/Y Theresa Marie

JRSK198