Om att bygga sin egen båt

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
12 december, 2022
Bakåtpil

Det krävs ett visst mått av mod och en stor portion tålamod om man tänker bygga sig en båt med ett imponerande mått på 50 fots längd och drygt fyra meter i bredd. Hade projektet överhuvudtaget startats om man med facit i hand visste att det skulle ta 20 år för att färdigställa det? Kent Cederholm som utförde denna bedrift är själv tveksam.

Vi var totalt 25 personer som hade samlats på Oscars lunchrestaurang för att lyssna till detta storartade arbete med one-off-båten s/y Paciencia, som för övrigt betyder tålamod på portugisiska.

Det hela började på 90-talet då Kent tog beslutet att bygga och designa sin egen båt med hjälp av ritningar från Bruce Roberts som han korrigerade så att de skulle passa hans egna behov. Han hade fått tips om att de var duktiga på stålskrov i Polen så sagt och gjort – han packade sig ner till Gdynia där han köpte det 47 fots långa skrovet som han hade beställt. Det var i alla fall det han trodde att han hade fått. Väl inne i byggarbetet efter några års tid mätte han båten och det visade sig då att skrovet var 50 fot istället. Det här berodde troligtvis på att när ritningarna skulle ändras så att båten skulle bli 10% längre, gjorde polackerna en felaktig beräkning och båten blev istället 17% längre. Dessutom levererade de pansarplåt till radien (slaget) vilket är mycket svårt att valsa och forma. Det blev mycket efterarbete för att rätta till allt som blev galet. Då är det bra att man har många proffsiga vänner som kan hjälpa till med olika delar av arbetet!

Det blev ett mycket omfattande arbete då minsta detalj designades från grunden. Båten blev också utformad med två motorer, ett elverk och en bogpropeller som kom till i efterhand. Det var inte bara båten som skulle byggas utan det behövdes en plats att bygga båten på också. Kent byggde ett 17 meter långt skjul som sedermera under årstidernas gång behövde justeras så det inte blev för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Under stor del av byggtiden bodde han i en husvagn jämte båtbygget.

Ungefär tio år in på bygget kom en ny kärlek in i bilden – den blivande hustrun Ann-Kristin som nu också kom att ägna sig åt projektet. Men skulle de båda bo i den halvfärdiga båten? Nej, ett nytt beslut togs att bygga sig ett hus, vilket nu dämpade båtens framskridande under tre års tid.

Sen kom då äntligen den dagen år 2016 när takstolarna på skjulet äntligen revs ner och en 200 tons kran beställdes för att lyfta ut båten ur sin puppa och föra ner den till sitt rätta element. Kent säger själv att han aldrig har upplevt någon större stress över båtbygget – i det fallet var det jobbigare att bygga huset. Men utifall någon funderar på att bygga en båt själv för att komma lindrigare undan ekonomiskt rekommenderar han det inte. För det han lagt ner på båtbygget skulle han ha kunnat köpa sig en annan båt i samma storlek.

Text: Mia Raunegger
Foto: Kent Cederholm