Information om segling i USA

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
2 juni, 2019
Bakåtpil

Information från Sea Wind

Här kommer ett inlägg som kan vara av intresse för er som har funderingar på att segla till och i USA. Det är ju andra gången vi här nu och har lärt oss en del administrativa läxor.
Först och främst så måste man alltså ha ett B1/B2 visa i sitt pass för att kunna angöra USA på egen köl. Det s.k. elektroniska ESTA visat gäller inte om du vill komma hit med egen båt.

När du väl kommer hit så måste man direkt kontakta CBP (Customs and Border Protection) via telefon eller ladda ner CBP ROM appen på din telefon och lösa det den vägen. När du sen har fått klartecken från CBP så har du 24 timmar på dig att ta dig till nämaste tull och immigrations kontor. Är det en kommersiell hamn så fins dom säkert i hamnen. Annars får du ta dig till närmaste flygplats.

Du får oftast ett 6 månaders uppehållstillstånd stämplat i passet. Men man kan ansöka om 12 månader. Detta kräver lite mer. Du måste t.ex. kunna visa att du är permanent bosatt i ett annat land. (Proof of residency) och du kan inte ha ett gällande uppehållstillstånd stämplat i ditt pass från ett tidigare besök.Har du det så kan dom ge max 6 månader.

När detta är avklarat så måste man ansöka om ett Crusing Permit. Dessa utfärdats oftast för 12 månader om du inte redan har ett som fortfarande gäller vill säga. Ny CP kan endast utfärdas efter att det gamla gått ut och man dessutom varit utanför US i minst 15 dagar och stämpel i passet som visar att man varit i ett annat land.
Om man är i USA och har för avsikt att lämna landet men sen komma tillbaka innan det gällande CP går ut så kan man begära att dom tar tillbaka det gällande i samband med att man klarerar ut från USA. (Surrender your CP) Detta enl. information på CBPs web sida. Men det är inte säkert att den lokala CP officeren känner till detta så det gäller att vara påläst och förberedd.

Viktigast av allt är att man är ärlig, artig och har ett korrekt uppförande. Att bli upprörd eller försöka tjata sig till något utöver det man har rätt till kommer direkt att slå tillbaka på ett negativt sätt.
Däremot att vänligt hänvisa till CBPs reglemente om saker som man inte tycker verkar stämma kan hjälpa.

Mer information kan fås på.
https://www.cbp.gov/

https://help.cbp.gov/…/sessi…/L3RpbWUvMTU1NzUyOTMzMi9zaWQvcX