Hälsning från Sea Wind

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
29 april, 2019
Kategori
Bakåtpil

Gunnar Bulukin vidarebefordrar denna hälsning från Sea Wind.

Hej alla nära och kära.

Vi är kvar på Bahamas. Närmare bestämt nu på O’Brians Cay på Exumas. Vi är fria från internet och wifi nu ett tag så då får det bli hälsning via kortvågsradion. Vattnet och miljön här på Bahamas är verkligen speciell. Väldigt annorlunda mot Karibien. Öarna är många och låga. Havet mellan öarna är oftast väldigt grunt ofta bara runt tre meter men kristallklart. Vi är glada att vår båt bara sticker 1,8 meter djupt. Det hade visserligen varit ännu smidigare med en katamaran eller centerbordsbåt med ca en meters djupgående men vi klarar oss i alla fall betydligt bättre än många moderna och större fenkölsbåtar som kan ha djupgående upp mot tre meter. Då blir man väldigt mycket mer begränsad här. Trots detta gick vi idag på en sandbank som inte skulle vara där när vi försökte ta oss igenom en kanal som enl. sjökortet skulle vara 2,5 meter vid lågvatten. Plötsligt var det bara 1,4 meter och stopp i mjuk sand. Vi kom loss utan problem och fick ta en rejäl
omväg men värre än så blev det inte. Nja, lite skralt med bottenfärg under kölen nu förstås. Här är strömt genom sunden med flera knops tidvatten och sanden kan flytta på sig så sjökorten inte stämmer. Även oväder och orkaner kan möblera om rejält på havsbottnen.

Annars är det helt magiskt fint här på Bahamas. Som vanligt skulle vi haft mer tid på oss för att se mer men planen är att vara i USA om 1 -2- veckor. Vattnet här är kristallklart och man ser botten överallt. I vår förra vik vid Staniel Cay så hade vi besök av både stora rockor och 2 meter långa Nurse sharks (hajar) som patrullerade runt båten. Extra spännande att bada och snorkla då. Speciellt när hajarna blir nyfikna och kommer simmande rakt mot en och viker undan sådär en halvmeter bort bara. Vi har också snorklat i den så kallade Thunderbolt Grotto. En delvis undervattensgrotta som användes vid James Bond filmen Thunderbolt. Därav namnet.

Vi har det som sagt väldigt bra och hoppas ni har det minst lika bra. Nu går det ju mot varmare och ljusare tider även i Sverige.

Massa kramar fån oss på Sea Wind
Lasse & Susanne