Hälsning från Sea Wind

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
23 juni, 2018
Kategori
Bakåtpil

Gunnar bulukin vidarebefodrar en hälsning från Sea Wind

Här kommer en liten midsommarhälsning från oss på Sea Wind.

Vi motorseglar just nu i arla morgonstund söder om Isla Juventad (den stora ön söder om Kubas fastland) och är på väg till Cayo Largo. Jag (Lasse) har just nu 6 – 9 vakten och Susanne ligger och sover. Vi har varit på väg i snart ett dygn och har ytterligare ca. 8 timmar kvar innan vi är framme och kan börja fira vår midsommar. Det blir lite torftigt i år. Förra året firade vi på Lofoten och där hade vi i alla fall sill och jordgubbar m.m. Här på Kuba är det lite dåligt med det mesta och våra svenska förråd av sill m.m. är slut. Men vi drog upp en stor Mahi Mahi igår och delar av den har Susanne lagt in som strömming ungefär så det blir vår midsommarmat. Sen har vi ju lite OP och Beska droppar också som räddar upp situationen. Ölen är tyvärr slut men vi har rom och kubanska cigarrer så varför klaga 🙂

Solen gick upp kl. 6.49 rakt för ut. Den gick upp så fort och var så stor till en början att det såg nästan ut som om vi skulle segla rakt in i den. Vackert var det i alla fall. Det är mest svaga vindar här just nu men dom är östliga i någon form hela tiden så vi seglar liksom åt fel håll nu. men vi skall vara på Aruba senast den 21/7 för att möta upp Susannes dotter Saga och hennes bästa vän Therese så vi får kämpa på med hjälp av motorn för att hinna fram i tid. Planen är nu att efter Cayo Largo gå mot Kubas tredje största stad Cienfuego. Där skall vara väldigt genuint och ett med kubanska mått mätt ett bra ställe att proviantera. Det mesta är slut ombord nu så vi är självförsörjande på fisk och den torrskaffning som finns ombord, Susanne bakar bröd och gör egen yoghurt från långtidsmjölk. I princip finns ingenstans men kan eller får handla mellan Havanna på nordsidan och Cayo Largo på Sydsidan. M.a.o. har vi inte kunnat förnya förråden på ca två veckor nu. Egentligen inte sedan vi lämnade Key West för här finns inte mycket att handla vad gäller sån mat som man kan eller vill ha i båten. Sen måste vi också bunkra diesel och vatten. Vi planerar nämligen att klarera ut i Cienfuegu inomen en vecka för att sen sätta kurs mot Montego Bay på Jamaica. Vi daghoppar sen österut på Jamaicas nordkust för att sen segla över till ön Hispaniola. D.v.s. först den västra halvan som är Haiti och sen några hopp till den östra halvan som är Domenicanska Republiken. Därifrån hoppas vi sen kunna segla rakt söder ut mor Aruba och på så vis få en hyfsat bekväm halvvindssegling dit. D.v.s. med vinden in rakt från sidan och inte rakt framifrån som det är nu när vi går österut. Sen får vi hoppas att det inte dyker upp några orkaner i vägen.

Men som sagt. En riktigt glad midsommar på er. Det går ingen nöd på oss. Vi har ju i alla fall fint väder. Sol och 35 grader i luften och 30 i vattnet.

Massa kramar till er alla från Lasse och Susanne