Flaskpost från Zutana

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
13 december, 2023
Bakåtpil

Hej på er där hemma!

Vi på Zutana har nu kommit till Marzamemi på Sicilien som blir vår vinterhamn i år igen. I slutet av april lämnade vi marinan och satte segel mot Grekland, där började vi på de Joniska öarna men vädret var väldigt dåligt så vi beslöt oss för att dra vidare söderöver bort från charterområdena. Vi fortsatte runt Pelopponesos med avstickare till Cykladerna och vi hann även med en kort sväng till Greklands näst största ö Evia som visade sig vara en riktig pärla! 5 månader senare gick vi tillbaka till Joniska via Korintkanalen .

På Pelopponesos hittade vi väldigt många fina ställen att njuta av,  bland andra Pilos, Finikounda, Koroni, grottorna i Douri och sist men inte minst den vackra ön Elafonisos, nämnas bör även öarna i Saroniska havet. Men eftersom vårt vintermål från början var Monastir i Tunisien seglade vi vidare till Sicilien och nådde Tunisien via ön Pantelleria. Dagen efter vi anlöpt Hammamet förändrades världsläget väsentligt och vi började bli vankelmodiga över att stanna i landet.

Vi hade plats i Monastir från den 1 november och efter två veckor utmed kusten begav vi oss av mot marinan. Efter en dryg vecka stod det klart för oss att vi inte ville vara kvar och vi bestämde oss för att segla tillbaka till Sicilien för alternativ vinterhamn. Sagt och gjort så lämnade vi och seglade direkt över till Malta. Under våra tre veckor i Tunisien fick vi uppleva en hel del, både på gott och ont…

Ja, det har i alla fall blivit mycket seglat i år (cirka 2500nm) och precis som andra säsonger har även denna bjudit på en massa trevliga möten med likasinnade människor från hela världen som vi samseglat med i perioder. Med detta önskar vi alla ett gott slut på seglingssäsongen!

Hälsningar
Roger och Pernilla
Bildtext Marina Kantaoui i Tunisien