Toalett

Skrivet av
Webbredaktör JRSK
Datum
7 december, 2016
Bakåtpil

På båtmässan 2015 bestämde vi oss för att köpa en torrtoa istället för att göra om tankar och ordna med tanktömning via däck. Så i sommar har vi provat och utvärderat vår torrtoa och bestämt oss för att i vart fall ha den kvar även nästa säsong. Så får vi göra en ny utvärdering då.

Torrtoan på platsSkitsak 2Skitsak 1

Vi installerade den provisoriskt ifall vi skulle ångra oss. Vi har två toaletter ombord på Moon River så förliga toan byttes ut. Torrtoorna har samma standardhöjd som ett vanligt wc så man behöver ha en ny durk som sticker fram för att sätta fötterna på. Avluftningen som är viktig sköts med en liten datorfläkt som skall gå för jämnan och aldrig stängas av. Den monterade jag i ventilhålet på vår lilla skylite. Själva skitburken, den undre delen försåg vi med kokosfiber enligt manualen.

Ventilation och fäkt i skylite

När man ska göra sina behov lyfter man på locket och öppnar en lucka ner till tanken (på bilden är den luckan stängd). När man är klar vevar man ett par gånger på en vev, stänger luckan och locket igen. Det är en urinseparerande på toan så urinen hamnar i en flaska på framsidan som man tömmer någon gång då och då ex. på en toa iland.

Anvisningarna för uppstart av toaletten stämmer inte med verkligheten, så vår uppstart fungerade i tre veckor därefter blev det en kletig massa med lukt både inne och ute. Vi lämnade Sverige för semester med kurs mot Danmark. Halvvägs tog jag mod till mig och lyfte av överdelen och skopade ur en del av skiten och förpassade det till havet. Samma åtgärd fick jag göra tre veckor senare. Då var konsistensen bättre men inte lukten och toan började bli lite väl full. Efter det blev det bättre. För utvärderingens skull använde vi torrtoan hela semestern och gick inte iland till andra toaletter.

Vi kan efter sommaren konstatera att det verkar fungera bra nu och när det finns tillgång till toa iland bör man använda den och på så sätt får en något lugnare ruljangs på sin egen torrtoa.
Torrtoan känns som en fantastisk fördel, eftersom vi inte behöver leta upp en tömningsstation. Med vår lilla tank på 40 liter skulle vi behöva till tömningsstation var fjärde dag om vi ligger i naturhamn, som vi oftast gör.

Nils Andréasson
S/Y Moon River